понеделник, 18 февруари 2013 г.

Ричард Клайдерман


Клайдерман - принцът на Романса

Наричан от световните медии "Принцът на романса", Ричард Клайдерман каза във Варна, че е истински перфекционист пред рояла. Не случайно обича сериала „Монк” – самият той се отъждестява с главния герой. За ужас на мнозина акордьори, той непрекъснато почиствал с кърпичка всеки клавиш на пианото, непосредствено след дългото и мъчително настройване на класическия инструмент. За пианата, на които свири виртуозът споделя, че не придиря каква ще е точната марка. Уважава много световно признати марки и за него е важно да са добре акордирани. За него наши съвременници твърдят, че е направил за популяризирането на пианото повече от всеки друг музикант от Бетовен насам. Неговата запазена марка е New Romantic стилът, който смесва по брилянтен начин класическо и поп звучене. 
Свидетелства за огромната популярност на музиканта са неговите 276 златни и 70 платинени аблума. Разкривайки нежната душа на пианото, всеки концерт на Клайдерман се превръща в преживяване, което остава романтични спомени за цял живот. Никога не си позволява да импровизира златните класически музикални шедьоври. 

Носителят на вълшебните пръсти, покорили поколения любители на класическата и филмова музика е роден във Франция с името Филип Паже (Philippe Pages) на 28 декември 1953. Среща се с пианото още в началото на живота си. Баща му е негов пръв учител. Говори се, че на 6 години Клайдерман е можел да чете музика по-добре, отколкото текст на родния си френски. Дванайсетгодишен е приет в Парижката консерватория, където на 16 години печели първа награда. Имиджмейкърът му го посъветва по-късно да смени името си на Ричард(Ришар), защото звучало по-звездно. 
Името Филип Паже се променя на Ричард Клайдерман като той приема фамилията на своята прабаба, за да избегне грешно произношение на истинското си име извън Франция. Сингълът, който го прави популярен е „Балада за Аделина”. Той изстрелва Клайдерман на върха, като продава зашеметяващите 22 милиона копия в 38 страни

Ричард Клайдерман е получил досега от фенове 50 000 букета и над 3000 рози. Легендарният пианист, когото ще чуем отново на 16 декември в зала 1 на НДК, е обиколил 70 пъти земното кълбо  и е изминал 9 пъти разстоянието между Земята и Луната, което е 3 милиона километра. Пресметнато в превозни средства, това прави пътуване с над 5000 самолета, 30 000 автомобила, 400 влака, 10 различни кораба и 4 хеликоптера. Виртуозът с над 2000 концерта в 35-годишната си кариера ще достави наслада и на почитателите си във Варна на 14 декември в Двореца на културата и спорта.

Повратната точка в живота на Клайдерман настъпва през 1976-а, когато по телефона му се обажда Оливие Тусен, известен музикален продуцент. Той заедно с партньора си Пол дьо Сеневил търси пианист, за да запише балада за пиано. Сеневил я е композирал в чест на новородената си дъщеря Аделин. 23-годишният Филип Паже, както е рожденото име на Клайдерман, се явява на прослушване с още 20 кандидати. За свое учудване получава работата. "Харесахме го веднага. Неговият особено специален и нежен допир върху клавишите, съчетан с резервираната му личност и добър външен вид, ни впечатлиха. С Оливие  взехме решението си много бързо", казва Дьо Севил.
Оттогава бляскавият изпълнител е свирил на над 4000 пиана пред общо 6 милиона ценители и е раздал над 70 000 автографа. Затова не е чудно, че е продал над 85 млн. албума и в колекцията си има 350 златни и платинени.

















Няма коментари:

Публикуване на коментар