вторник, 5 февруари 2013 г.

Любен Пашкулски

Любен Пашкулски е роден през 1936 г. в Рогозен. Завършва Националното училище за изящни изкуства, а по-късно учи в Националната Художествена Академия при проф. Александър Поплилов. Още като студент започва да прави карикатури за вестници и списания, както и илюстрации за книги. След като се дипломира се съсредоточава върху стенопис, мозайка и керамика, печели много конкурси. Отличен е с медала "Св. св. Кирил и Методий" за постижения в областта на българското изкуството през ХХ в. През 1981 г. е приет за член на Съюза на Българските Художници и в Международната Асоциация за Пластични Изкуства. В последните години авторът работи в областта на графиката и акварела.




















Проф. Стефан Лазаров



Стефан Лазаров-роден 1948.
Завършва Скулптура във ВТУ”св.св Кирил и Методи”-В.Търново.Професор в същия университет,факултет”Изобразително изкуство”/катедра”Рисуване”/.Член на СБХ-секция “Скулптура”и”Българско минералогическо дружество’’-София.Участва в над 23-международни изложби;Швеция,Англия,Япония,Италия,Франция и др.,8-самостоятелни изложби(скулптура,глиптика и рисунки).Награди в Полша(2000г.),ABI(САЩ)-2001г.София -2006г. Основоположник на блългарска прортретна глиптика.Негови творби са притежание на НХГ,СГХГ и галериите в страната и чужбина-Англия,Япония,Индия,Франция и др.



























Александрина Караджова



Александрина Караджова - Acrista е съвременен български худoжник, които вече над 10 години очарова почитателите на изкуството със своите изящни, магически и женствени картини, изпълнени с малко популярния, но изключително експресивен материал - сухия пастел. Наричана “художничката на dolce vita”, Александрина впечатлява ценителите с поетичната си визия за света, с нежност и колорит, които
отскоро пресъздава и с други два материала - акрил и масло. Художничката има множество самостоятелни представяния у нас и в чужбина, участия в общи изложби и организиране на благотворителни проекти. Нейна визитна картичка е стилната виртуална галерия www.acrista.com, където споделя магията на пастела, своя поезия и фотография, а блогът www.acrista-cafe.com е специално пространство за нейни
размисли, статии за изкуство, арт маркетинг, кино, театър, литература. На творбите й се радват ценители от цялата страна и колекционери от Европа, Северна Америка и Австралия. От ноември 2010 г. е член на Pastel Guild of Europe. През 2011 г. е поканена да се включи в изданието Best of Artists Worldwide Charcoal, Pastel & Pencil на Kennedy Publishing.