петък, 15 февруари 2013 г.

Антон Митов 1862 - 1930


Роден на 1 април 1862 г. в Ески Заара (дн. Стара Загора). 
Антон Стефанов Митов е български живописец, изкуствовед, критик, историк на изкуството, обществен деец; дописен член на БАН.
Завършил Академията за изящни изкуства във Флоренция.
Бил е гимназиален учител в Стара Загора, Пловдив, Варна и София; професор по история на изкуствата, перспектива и методика на рисуването; директор на Художествената академия. 
Сред по-известните му картини са: "Връщане от гроздобер", "Пазар на грозде в Евксиногад край Варна", "Златар на Софийския пазар", "Из Софийския пазар", "Група селяни на пазар в София", "Група селянки на пазар в Силистра", "Портрет на Иван Мърквичка", "Автопортрет". 
Автор на първите морски пейзажи в българската живопис: "Варненско пристанище", "Варненски бряг", "Варненско море".
Активно участва в обществено-културния и политически живот и се изявява като страстен публицист. Сред публикациите му в периодичния печат са "Писма върху България", които излизат във вестниците "Балканска зора", "Вечерна поща", "Свят", "Мир" и сп. "Изкуство".
Починал на 20 август 1930 г.

Антон Митов впечатлява с трудолюбието си и умението да вмества в графика си десетки ангажименти. Освен като художник и преподавател той работи и като лектор. Непрекъснато пътува из цялата страна, за да изнася доклади и беседи, защото е убеден, че изкуството трябва да стане по-близко до обикновените хора. Същевременно пише художествена критика, рисува стенописи в църкви и манастири, както и илюстрации за романи като „Под игото” и почти не му остава време за почивка. Много преди да почине през 1930 г., той е признат не само за един от най-великите ни художници, но и за един от най-големите патриоти. Успява да възпита в духа на изкуството и сина си Борис (1891-1963), който също става известен художник, преподавател и професор в Художествената академия.



















Няма коментари:

Публикуване на коментар